Prijavi se preko RSS-a RSS Feed
Magazin sa uzvičnikom

Danski naučnici najavili otkriće lijeka protiv HIV-a

Veliki zaokret u istraživanjima lijeka za HIV napravio je iskusni tim stručnjaka iz Danske. Oni se nadaju da će kroz par mjeseci moći objaviti dobru vijest – pozitivne rezultate studije i konačan lijek protiv HIV-a.

Oni smatraju da će biti u mogućnosti da, ukoliko sve bude u redu, razviju lijek koji će biti pristupačan za veći broj ljudi, i koji neće biti preskup. Trenutno su u fazi kliničkih testiranja tzv. “novel strategije“, u kojoj se HIV virus, koji prouzrokuje AIDS, vadi iz ljudskog DNK i uništava od strane imunog sistema. Završeni su svi neophodni laboratorijski testovi, i naučnici trenutno spremaju i prva testiranja na ljudima.

In vitro studije, tj. one koje koriste ljudske ćelije u laboratoriji, toliko su bile uspješne, da je nova tenhika omogućila da Vijeće za naučna istraživanja Danske  dodijeli ovom timu stručnjaka 2 miliona dolara za provođenje kliničkih ispitivanja i testiranja na ljudima.

Ole Sogard, visoki stručnjak na Univerzitetskoj bolnici Arus u Danskoj, ujedno i vođa studije, rekao je : “Skoro sam potpuno uvjeren da ćemo uspjeti osloboditi ,rezervoare, HIV-a i pronaći lijek. Izazov je u tome da uspijemo u namjeri da imuni sistem prepozna virus i sam ga uništi. To će svakako zavisiti i od jačine i osjetljivosti svakog pojedinog imunog sistema.”

Petnaest pacijenata čine dio testiranja, i ukoliko se ispostavi da budu izliječeni od HIV-a, proces će biti spreman za provođenje na većem broju pacijenata.

Ostavi komentar »