Prijavi se preko RSS-a RSS Feed
Magazin sa uzvičnikom

Dobre vesti za Japan

Nakon velike nuklearne katastrofe u maju 2011. godine, Japan može da odahne, barem kada je reč o nivou rizika za oboljenje od raka. Najveći strah je bio svakako za buduće naraštaje, novorođenčad i maloletnike.

Dve godine nakon japanske nuklearne katastrofe, međunarodni tim stručnjaka izjavio je da se stanovnici područja pogođenih najvišim dozama radijacije, suočavaju sa veoma malim stepenom rizika od raka. Stručnjaci su izračunali da je povećanje za oko 1 dodatni bod, što je svakako dobra vest s obzirom na vreme koje je prošlo od katastrofe, i u skladu s tim očekivane i lošije rezultate.

“Dodatni rizik je vrlo mali i verojatno će biti skriven pred naletom niza drugih vrsta rizika, nošenih lošim životnim stilom stanovništva, i sličnim uzrocima”, rekao je Ričard Vejkford sa Sveučilišta u Mančesteru, jedan od autora izveštaja. “Praktično je važnije je da ne počnete da pušite, nego to da li živite blizu Fukušime.”

Izveštaj su sastavili stručnjaci angažovani od Svetske zdravstvene organizacije, koja je sastavila tim za proučavanje zdravstvenih učinaka katastrofe u Fukušimi, s posebnim naglaskom na ruralna područja zahvaćena radijacijom i zagađenjem.

Ostavi komentar »