Prijavi se preko RSS-a RSS Feed
Magazin sa uzvičnikom

Generaciji u amanet

Sledeće redove želim da posvetim svima onima koju VERUJU! U bolje sutra, u Boga, Budu, Sunce, možda neku životinju, ili jednostavno u lepo i bolje. Njih je danas malo, i zato oni koji još ne veruju, bolje im je da počnu što pre :)

Osećam da je svima nekako ponestalo vere, nade i onog (barem početnog optimizma). U doba kada bi upravo mi mladi trebali da budemo stub za promene, novotarije, pokret i napredak, baš smo mi oni koji prvi pokleknemo. Ne znam zašto je to tako. Da li je u pitanju loša ekonomska i politička situacija u našim zemljama, nizak životni standard, loši uslovi u sferi obrazovanja ili jednostavno loše vreme? Jedino što znam je da NE SMEMO da posustanemo, ne smemo da se predamo negativnostima. Pročitajte samo neki lep citat nekog od pisaca sa naših prostora – Mike Antića, Ive Andrića ili nekog trećeg. Kako su ti ljudi, a i mnogi drugi, znali i umeli da pišu o svom, ali i o budućem i prošlom vremenu, i o sebi tada?! Nisu išli korak nazad, nego uvek napred. Pisali su i o ružnim i teškim vremenima, ali uvek su i ponudili među redovima svojih pesama i priča i odgovor i rešenje problema. Ostavili su nam u nasleđe tajne života, pronalaženja svog mesta pod zvezdama.

Vi ne morate da budete veliki pisac ili pesnik da bi pronikli u rešenje problema, da bi se otrgli snažnom zagrljaju pesimizma koje ova vremena nose. Vi radite ono u čemu znate da ste dobri. Potražite posao ili volontirajte. Ne mislite da će da vam padne sa neba. Budite strpljivi, ali i realni. Budite i dalje dobri studenti prava, ekonomije, arhitekture, slikarstva, medicine. Štedite novac, ali za dobre stvari – za putovanja, nauku i obuke. Učite strane jezike, oplemenite svoj duh novim, neistraženim rečima i izrazima. Poslušajte neku finu muziku, neka vas ona, kao još jedna od retkih stvari koje nisu ukaljane modernim dobom, odvede na pravi put, na vaš put. Nagradite svoj rečnik nekom dobrom knjigom. One su blago, za mnoge nažalost još neotkriveno. Radite na sebi, i uskoro ćete moći i da pomognete drugima. Utičite na svoje prijatelje, braću i sestre, na vama drage ljude. Posavetujte ih. Tražite i vi od njih savet. Zanimajte se za nove stvari, nove predele, nove priče, ljude…Budite radoznali. Jednoličnost i statičnost su jednako opasne kao i dvoličnost. Zato ne stajte samo na jednom mestu, u jednom društvu, u jednom   dobu. Težite uvek ka višem, boljem i lepšem.

Neko je jednom davno rekao da su mladi kao mladice drveća. Treba ih zalivati, kako bi se prolepšali i narasli. Ipak, i od same mladice zavisi u kakvo će drvo da izraste. Mi mladi imamo podršku – tu su naši roditelji, profesori i prijatelji da nam pomognu. Isto tako, radeći na sebi, za sebe i boljitak, rastemo u svesne, pametne i snažne ljude, baš kao što mladica izrasta u prelepo razgranato stablo.

Ostavi komentar »