Prijavi se preko RSS-a RSS Feed
Magazin sa uzvičnikom

Kako nesanica šteti vašem srcu

Kao da fizički umor i anksioznost nisu bili dovoljni, po višegodišnjem istraživanju evropskog žurnala za srce, nemirne noći mogu čak štetiti vašem srcu.

Tokom više od 11 godina, istraživački tim iz nekoliko skandinavskih univerziteta pratio je navike pri spavanju i otkazivanje srca kod više od 50,000 muškaraca i žena. Istraživači su bili fokusirani na tri glavna simptoma nesanice: poteškoće utonuća u san, poteškoće ostajanja u snu i fizički umor nakon spavanja.

Nažalost, rezultati njihovog istraživanja su po malo zastrašujući: Među pacijentima koji su jedan od ova tri simptoma iskusili “ponekad” ili “često”, nivoi otkazivanja srca su porasli za 5% odnosno 14% u poređenju sa onima koji nisu imali problema sa snom. Ali za one koji su imali sva tri simptoma istovremeno, nivoi su se povećali i više od tri puta, rekao je jedan od autora ovog istraživanja Lars Laugsand, PhD, sa norveškog Univerziteta za Nauku i Tehnologiju.

Insomnia je poremećaj popraćen hiper uzbuđenjima, pa osobama koje od nje pate umjesto odmornog stanja u snu, povećava aktivnost u simpatičkom nervnom sistemu – što za rezultate daje poplavu krvotoka hormonima stresa koji povećavaju krvni pritisak.

Ovi hormoni stresa takođe povećavaju nivo inflamacije i podstiču lučenje kateholamina, grupom jedinjenja za koju je dokazano da povećavaju rizik pojave srčanih bolesti, dodao je Laugsand.

Ako se pitate šta možete da učinite da spriječite sve ovo, Laugsand preporučuje nekoliko metoda za bolji san:

  • Zaobiđite drijemanje po danu i provedite bar 30 minuta odmarajući se prije spavanja
  • Zatamnite i osvježite svoju spavaću sobu
  • Ne konzumirajte kofein 6 do 8 sati prije spavanja
  • Vježbajte svakodnevno ukoliko se ne iscrpite na drugi način

Ostavi komentar »