Prijavi se preko RSS-a RSS Feed
Magazin sa uzvičnikom

Manji tanjiri, manje kalorija?

Najnovija studija pokazuje jedan od načina da će u borbi protiv dječije gojaznosti pomoći veličina tanjira.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Pediatrics, u kojem su učestvovali prvačići, ispitanici su u svoj organizam unosili veći broj kalorija dok su koristili veliki tanjir.

Jednostavni i pomalo ,izlizani, savjet za roditelje i njihovu djecu – jesti manje i vježbati više, nije se pokazao dovoljno efikasnim u borbi protiv epidemije pretilosti u djetinjstvu. Jasno je i zašto: visoko-kalorična hrana je izdašna, da ne govorimo o slatkim napicima koji takođe gomilaju grame i grame. Veličine obroka za djecu se konstantno povećavaju. Ilustracija za to je podatak da je, npr. svako treće dijete iz SAD-a pretjerane tjelesne težine.

Istraživači na univerzitetu Temple, odlučili su proučiti kako smanjivanje porcija pomaže pri regulaciji tjelesne mase kod djece. Profesorica Jennifer Orlet Fisher, profesor javnog zdravstva na Tepmle centru za istraživanja i obrazovanje o gojaznosti, zajedno sa svojim kolegama, podrvgla je istraživanju 42 učenika u jednoj školi u Filadelfiji. Nudio im se poprilično raznovrsan meni, od brze hrane do hranjivih sastojaka, poput voća, povrća i mliječnih porizvoda. Djeca su na polovini istraživanja počela da jedu iz manjih tanjira, i u jednoj fazi su im vraćeni ,stari, tanjiri. Na kraju je zaključeno da je njih 92% ostavljalo višak hrane u velikom tanjiru, jer su bili naviknuti na manje tanjire.

Dakle, ukoliko se djeci služi više, ona će jesti više. Ipak, dr. Fisher zaključuje da je ovo smanjenje porcija samo još jedan koristan savjet u borbi protiv gojaznosti, i da ona iziskuje mnogo truda.

Ostavi komentar »