Prijavi se preko RSS-a RSS Feed
Magazin sa uzvičnikom

Nova godina – novi početak

Na izdisaju je definitivno jedna od najburnijih godina za ljudsko čovečanstvo. U ovoj 2012. godini, koja je skoro iza nas, desile su se mnoge stvari kojima su njeni akteri zadužili, usrećili i rastužili sebe, svoju zemlju, ali i celo čovečanstvo.

Ovaj svet je napustio anđeoski glas Vitni Hjuston; zemlje na Bliskom istoku preživele su ,arapsko proleće, niz državnih udara i promena na političkoj sceni; Feliks Baumgartner je skočio sa ivice svemira sa visine od 39.045 metara; Amerika je ponovo izabrala Obamu za predsednika; “preživeli” smo dugo najavljivani smak sveta, zbog kojeg nas je većina poželela da se više raspita o Majama; Tu je još na desetine događaja, više ili manje bitnih i relevantnih za budućnost čovečanstva, ali ne možemo da se otmemo utisku da smo došli do svojevrsnog prezasićenja, pa se prirodno, nametnula ideja o smaku sveta, o kraju, apokalipsi, o čuvenom “to je to, dalje nema”.

Da li smo se zaista toliko promenili, asimilovali i stopili u masu, postali savršeni primerci potrošačkih robova, otuđenih od ostalih, uskoro i od samih sebe? Da li smo u ovoj prethodnoj, ili možda i ranijih godina, postali taj čovek koji smo hteli biti, kojem smo se nadali, kojem smo težili? Zapitajmo se da li smo saznali koje su prave vrednosti, ili smo nastavili živeti logikom “živim svoj život i puštam druge da isto to čine”? Ili smo zaista ove godine uživali u malim stvarima, izlasku Sunca, osmehu drage osobe, plesu uz omiljenu muziku, čitanju dobre knjige? Da li smo otišli negde na put, posetili starog prijatelja, pozvali dalekog rođaka? Koliko smo se posvetili sebi, svom telu i duhu,  a koliko smo vremena proveli zaršavajući posao, brinući o dešavanjima u svetu, o tome šta ćemo sutra da jedemo, gde da izađemo na piće? Da li smo otišli u dom za nezbrinutu decu, u crkvu, u šetnju sa roditeljima i decom? Da li smo učinili išta na šta bi mogli reći sa ponosom “Da, učinio sam to, i osećam se dobro”?!

Prebrojte svoja dobra dela prethodne godine. Sumirajte dešavanja, suze i smeh, radosne i tužne trenutke. Razlučite koliko ste bili dobri, pre svega prema sebi. Bez varanja. Stavite sve karte na sto, i budite iskreni, opet pre svega prema samom sebi. Ukoliko shvatite da ih je bilo dosta, čestitajte sebi. Zahvalite sebi i nagradite se. Poželite da i sledeće godine živite tako, punim plućima, čista srca, bistrog uma, hrabro i s nadom. Ukoliko je ipak, vaš spisak na strani “LOŠE” duži od onog “DOBRO” imate još 2 dana da promenite stvari u svoju korist. Požurite! Srećno! I da…SREĆNA NOVA GODINA!

Ostavi komentar »