Prijavi se preko RSS-a RSS Feed
Magazin sa uzvičnikom

21.jun – svjetski dan muzike

“Muzika je dovoljna za život, ali život nije dovoljan za muziku” (Sergej Rahmanjinov)

Danas je obilježen svjetski dan muzike. Kao što kaže gorepomenut poslovica, muzika je dovoljna za život.  Pa ipak je u današnjem svijetu u kojem je sve postalo malo i čovjek svakim danom samo želi više i bolje, čini se da ova poslovica neupotrebljiva.

U svijetu je ovaj dan obilježen mnogobrojnim koncertima, izložbama i performansima u čast muzike kao jednog od najvećih ljudskih izuma. Bez nje zaista život ne bi bio to što jeste. Muzikom se kompozitor, tekstopisac, pjevač ili muzičar obraća drugima oko sebe – ali prije svega samom sebi. Ona mu nudi odgovore na svakodnevna pitanja o ljubavi, slobodi, nedaćama,…I tako stupa u vezu sa drugima, koji misle ili se osjećaju isto. Ona je mjesto na koje uvijek možete otići, gdje vas niko neće pronaći – ali ćete vi pronaći sebe.

Bez obzira na sva njena (nažalost brojna) ružna lica, poput plagijata, ispraznih tekstova i čistog “iživljavanja” nad instrumentima, muziku mnogi i danas prepoznaju u njenom izvornom obliku – veličanstvena, sanjiva, egzotična, uzbudljiva, magična…

Ovo je za sve one koji muziku stvaraju, slušaju, poštuju i uživaju u njoj. Srečan ti rođendan, draga muziko!

Ostavi komentar »