Prijavi se preko RSS-a RSS Feed
Magazin sa uzvičnikom

Curiosity Rover vam donosi 4 milijarde pixela panorame sa Marsa

Kristalno čist pogled, sa 4 milijarde pixela panorame sastavljene od 295 slika,  na Gale krateru na Marsu, gdje NASA-in Curiosity rover trenutno istražuje.

Nakon nekoliko tehničkih problema koja su privremeno prekinula istraživanja ove planete, Curiosity rover je početkom sedmice nastavio svoj rad. Prije nastanka problema, rover je bio na zadatku bušenja na površini Marsa i otkrivanja dokaza da bi se tu u budućnosti moglo normalno živjeti.  Iako je sonda trenutno jako aktivna, opet će doći do kratkoročnog prestanka rada početkom aprila, jer se tada Zemlja i Mars nalaze na suprotnim stranama Sunca i tada je velika vjerovatnoća da će doći do prekida komunikacija sa sondom.

U međuvremenu, možemo uživati u ovom prekrasnom mozaiku koji je kreirao fotograf Andrew Bodrov. Cijela slika se proteže od 90.000 do 45.000 piksela, a koristi slike koje su nastale pomoću dvije MSL Mast kamere.

Najbolji način da biste uživali u ovom fantastičnom mozaiku jeste da idete na fullscreen mod i polako upijate jedinstveni prizor – od dalekih visokih rubova kratera do ogromnih i oštrih brda na kojima se polako nazire eventualno odredište Curiosity-a.

Ostavi komentar »