Prijavi se preko RSS-a RSS Feed
Magazin sa uzvičnikom

Geolozi tvrde: Evropa i Sjeverna Amerika će se sudariti

Geolozi su uočili novu zonu podvlačenja tektonskih ploča u blizini portugalske obale koja polako vuče Evropu prema Novom svijetu i da je Kristofor Kolumbo imao vremena pričekati nekoliko stotina milijuna godina mogao je jednostavno zakoračiti u Ameriku, piše u utorak list Christian Science Monitor.

Naučnici s australskog sveučilišta Monash u Melbourneu objavili su u časopisu “Geology” otkriće prvih znakova mogućeg približavanja dva kontinenta u obliku “embrijske” subdukcijske zone u blizini portugalske obale. Vrijeme “sudara” Evrope i Amerike procjenjuje se na 220 miliona godina.
Takve se zone stvaraju kad se jedna tektonska ploča podvlači pod drugu. Australski geolozi izradili su mapu okeanskog dna i pronašli mjesto koje se počelo lomiti, što bi moglo značiti početak nove faze u Wilsonovom ciklusu, nizu događaja imenovanih po kanadskom geofizičaru Johnu Wilsonu, koji je otkrio da se oceani periodično, u periodu koje se mjeri stotinama milijuna godina, otvaraju i zatvaraju.

“Otkrili smo početak aktivnog procesa – poput embrijske subdukcijske zone”, kazao je voditelj istraživanja Joao Duarte.
Sudar tektonskih ploča, koji se može smatrati vrlo mladim po geološkoj ljestvici vremena, možda je izazvao katastrofalan potres u Lisabonu 1755. godine, kada je portugalska prijestolnica pretvorena u ruševine i koji je kao posljedicu imao smrt 60 tisuća ljudi, ali i rađanje moderne seizmologije.
“Znatna seizmička aktivnost, uključujući potres 1755., naznačili su da možda postoje tektonska kretanja u području”, rekao je Duarte. “Po prvi put uspjeli smo dokazati ne samo da je to doista tako, već i da se radi o aktivnom procesu”, kazao je.
Promatranje stvaranja subdukcijske zone, što je proces koji će trajati 20 milina godina, može osigurati nove spoznaje o tome kako su nastali kontinenti. “Razumijevanje toga procesa sigurno će rezultirati znanjima o tome kako su subdukcijske zone nastajale u prošlosti i kako su se okeani zatvarali”, kazao je Duarte.
(Fena)

Ostavi komentar »