Prijavi se preko RSS-a RSS Feed
Magazin sa uzvičnikom

Hamburger koji je koštao 250 hiljada eura

Gastronomski delikates napravljen u Mastrihtu, težak 150 grama, izazvao je veliku pažnju kako i javnosti tako i prehrambene industrije.

Hamburger, sastavljen iz sitnog mišićnog tkiva govedine koje je raslo u laboratoriji, ima za zadatak da na jednom događaju u Londonu pokaže da je takozvano In-Vitro meso postalo stvarnost.

Hajde da napravimo dokaz koncepta, i promjenimo diskusiju iz ‘ovo nikada neće uspjeti’ u ‘na kraju smo ipak pokazali da je uspjelo, sada treba da dobijemo sredstva i da radimo na njemu‘”, rekao je Dr. Post, glavni odgovorni za ovo istraživanje.

Ideja o kreiranju mesa u laboratorijama – pravog životinjskog tkiva, a ne zamjene sojom ili drugim proteinskim izvorima – bila je prisutna decenijama. Argumenti koji idu u prilog ovoj ideji su mnogi, od blagostanja životinja sve do zaštite životne sredine.

Iako se proizvodnja pokazala jako teška i skupa, prvi hambruger sastavljen iz desetina hiljada traka mišićnog tkiva, koji je koštao nevjerovatnih 250 hiljada eura, uspješno je proizveden. Kako Dr. Post kaže, hamburger je bio “razumno dobrog okusa” ali je i dalje kilometrima daleko od stajanja kraj konvencionalnog mesa u supermarketima.

Istraživanje je još u početnoj fazi i očekuje ga mnogo faza u razvoju tehnologije i snizivanju cijene proizvodnje. Takođe, isčekuje se i reakcija društva koja je jedna od ključnih faktora za nastavak ovog istraživanja. Ljudi još treba da se bore sa idejom da li je ovo meso ili ne.

Ostavi komentar »