Prijavi se preko RSS-a RSS Feed
Magazin sa uzvičnikom

Najmanji krvni implant na svijetu vašem telefonu govori kada ćete imati srčani udar

Tim naučnika na Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) u Švajcarskoj su razvili najmanji medicinski implant za praćenje ključnih hemikalija u krvi. 14 milimetarski uređaj prati do pet parametara, uključujući proteine poput troponina, koji vam pokazuju da li i kada se dogodio srčani udar.

Koristeći Bluetooth, ovaj uređaj mođe vašem pametnom telefonu poslati podatke za praćenje. Uređaj takođe može da prati i nivoe glukoze, laktata i ATP-a, pružajući važne podatke za fiziološko posmatranje ili prikazivanje mogućih oboljenja poput dijabetesa.

Van tijela, naljepnica sa baterijom pruža 100mW koliko je potrebno uređaju da se bežično puni kroz kožu. Često, sate prije srčanog udara, osiromašeni kiseonikom ili umorni mišići počinju da se raspadaju i fragmenti mišićnog proteina vezani za srce dospijevaju u krvotok. Na osnovu enzima koji reaguju i na gore pomenuti protein, uređaj može da detektuje nadolazeći srčani udar te da upozori za početak uzimanja tretmana, kako do udara ne bi došlo.

Na ovom uređaju, i uređajima sličnim njemu još se vrše istraživanja kako bi se produžio njihov životni vijek i efikasnost. Neka istraživanja su vrijedna i do 100 miliona američkih dolara.

Ostavi komentar »