Prijavi se preko RSS-a RSS Feed
Magazin sa uzvičnikom

Nova vrsta lozinki, umjesto slova i brojeva – moždani signali

Jednostavno mentalno zujanje omiljene pjesme, mentalna rekonstrukcija omiljenog joga pokreta ili jednostavno fokusiranje na omiljenu boju, uskoro bi moglo postati sredstvo za otključavanje računara i računarskog softvera.

Recimo da posjedujtete Google Glass i nosite svoj računar sa sobom, mogli biste da ga otključate pomoću čitača moždanih signala, koji dekodira moždanu električnu aktivnost, i zgodniji je i potencijalno sigurniji za otključavanje računara nego klasično unošenje lozinke pomoću stvarne ili virtuelne tastature.

John Chuang, profesor na  školi informacije na Univerzitetu Berkeley, zajedno sa grupom istraživača sa istoimenog univerziteta, došli su do uređaja koji podsjeća na par Bluetooth slušalica, u vrijednosti od 200$. Slušalice imaju jednu elektrodu koja kupi električne signale mozga i bežično ih šalje u računar.

Još nije testirano da li postoji mogućnost da li neko može da imitira pjesmu i time ukrade signal i tako pristupi tudjem računaru. Koliko je menatalno lako ili teško imitirati moždani električni signal, i da li je to izvodljivo, je sljedeća stavka koja čeka testiranje ovog uređaja, izjavio je Chuang. Takođe izjavio je, da je na svakoj osobi individualno da li će svoju lozinku držati tajnom i na sigurnom, u svojoj glavi.

Ostavi komentar »