Prijavi se preko RSS-a RSS Feed
Magazin sa uzvičnikom

Bosna i Hercegovina najrizičnija za ulaganje

BiH se na mapi političkih rizika kompanije „Meplkroft“ i konsultantske agencije „Marš“ našla na posljednjem mjestu u regionu sa ocjenom 5,53. Najbolje plasirana u regionu je Hrvatska sa ocjenom 6,85, zatim Crna Gora sa ocjenom 6,78 i Makedonija sa 6,40. Odmah iza njih je Srbija sa ocjenom 6,19, a ispred BiH je i Albanija sa ocjenom 5,89.

Možemo reći da bitne političke nestabilnosti u BiH nema jer se politički lideri vrlo lako dogovore kada to hoće, ali je poruka koju šaljemo svijetu katastrofalna i zbog toga je BiH i zauzela neslavno posljednje mjesto u regionu. Sasvim je logično  da svaki strani investitor obraća pažnju na stabilnost zemlje u koju planira da ulaže.

Politička nesigurnost, odnosno nedostatak političke volje kod naših lidera, osnovni je razlog slabog priliva investicija u BiH. Mi ne stvaramo nikakve uslove ni u političkom ni u ekonomskom smislu koji bi bili atraktivni za strane investitore.

U izvještaju, koji obuhvata 197 zemalja svijeta, ističe se da su Afrika i arapske zemlje politički najnestabilniji regioni na svijetu, pa samim tim predstavljaju i najrizičnije destinacije za ulaganje.

Najopasnija zemlja na svijetu i dalje je Somalija sa ocjenom 0,82, a slijede Kongo,Sudan, Avganistan, Mjanmar i Irak.

Na prvom mjestu po bezbjednosti je Luksemburg sa ocjenom 9,04, zatim Novi Zeland, San Marino  i Norveška.

Najlošije rangirana evropska zemlja je Rusija sa ocjenom 3,18. Među državama u Evropi Italija ima ocjenu 6,83, Rumunija 6,62, Bugarska 6,31, Grčka 6,06, Turska 5,10.

Rizici

U izvještaju se ističe da se u politički nestabilnim regionima preduzetnici suočavaju sa najvećim rizicima da bi njihovi saradnici, kancelarije i fabrike mogli da budu žrtve političkog nasilja, terorizma ili otmica.

Podaci analize preuzeti sa (capital.ba)

Ostavi komentar »