Prijavi se preko RSS-a RSS Feed
Magazin sa uzvičnikom

Južna Koreja odbila zahtjeve Sjeverne Koreje

Južna Koreja je odbila “besmislenu” listu sjevernokorejskih zahtjeva za oživljavanje obustavljenih operacija u zajedničkoj industrijskoj zoni.

“Zahtjevi Sjevera, kao što vjerovatno znate, potpuno su neshvatljivi i nepošteni”, rekao je u ponedjeljak Kim Hyung-seok, glasnogovornik seulskog Ministarstva zaduženog za međukorejske poslove.

Industrijski kompleks Kaesong, otvoren 2004. godine sjeverno do granice, koji je važio kao rijedak simbol saradnje, zatvoren je u aprilu na neodređeno vrijeme, nakon što je Sjeverna Koreja povukla svoje radnike i suspendirala projekat zbog rastuće napetosti. U nedjelju je Komisija za nacionalnu odbranu Sjevera, na čelu sa sa Kim Jong-unom, ponovo uslovila otvaranje kompleksa obustavljanjem svih “neprijateljskih akata i vojnih provokacija” od Juga.

Oni su naveli da je zajednička južnokorejsko-američka vojna vježba zakazana za august, kao i to da aktivisti koriste “balone kako bi preko granice poslali poruke protiv režima u Pjongjangu”.

Kaesong je izgrađen na principu da su politika i ekonomija dvije odvojene stvari, tako da je neprimjereno vezivati vojnu vježbu sa industrijskim kompleksom”, rekao je glasnogovornik ministarstva.
Inače, 53.000 Sjevernokorejaca rade u tvornicama u vlasništvu oko 120 južnokorejskih kompanija u Kaesongu, koji je u prošlosti uglavnom ostao imun na tenzije međukorejskih odnosa.
Zbog pojačanih napetosti, nakon što je Sjeverna Koreja najavila novi nuklearni test u februaru, Pjongjang je zabranio Južnokorejcima pristup industrijskoj zoni i izvukao 53.000 svojih radnika početkom prošlog mjeseca.

Ni Južna ni Sjeverna Koreja nisu službeno proglasile kompleks Kaesong zatvorenim.

Ostavi komentar »