Prijavi se preko RSS-a RSS Feed
Magazin sa uzvičnikom

Kuda ide Evropski novac

Ko u Evropskoj uniji daje koliko novca a ko uzima evropski novac. Za očekivati je da se evropski novac uzima od jednih i daje drugima ali ne! Evropski novac teče svima i od svih.

 

 

Evropski novac i EU

Budžet EU se finansira iz različitih izvora uključujući procenat bruto svakog člana nacionalnog dohotka zemlje. Troši se na raznolikim naporima kao što je podizanje životnog standarda u siromašnijim regionima i osiguranje bezbjednosti hrane. Evro je zajednička valuta u većini zemalja EU.

Odakle evropski novac dolazi?

EU dobija prihode ne samo od doprinosa iz zemalja članica, već i od plaćanja uvoznih dažbina na proizvode koji dolaze izvan EU i procenat poreza na dodatu vrijednost koji se obračunava u svakoj zemlji.

Kako je evropski novac potrošen?

Budžet EU plaća ogroman niz aktivnosti od ruralnog razvoja i zaštite životne sredine za zaštitu spoljnih granica i promovisanje ljudskih prava. Evropska Komisija, Savijet i Parlament imaju zadatak da kažu koliki je budžet i kako se on dodjeljuje i rasporedjuje. Međutim, Komisija i zemlje EU su odgovorni za stvarnu potrošnju budžeta.

Evro

Evro – koriste kao evropski novac svaki dan oko 332 miliona Evropljana – i to je najopipljiviji dokaz saradnje između zemalja EU. Njegove prednosti su odmah očigledno svakome koji putuje u inostranstvo ili koristi online kupovinu na sajtovima sa sjedištem u drugoj zemlji EU.

 

 

Izvor: European Union

Ostavi komentar »