Prijavi se preko RSS-a RSS Feed
Magazin sa uzvičnikom

Olimpijske igre u senci politike, prevara i propusta

Tridesete po redu, Olimpijske igre i dalje traju u Londonu, ali isto tako traju i priče o brojnim kontroverzama vezanim uz sportiste, njihove rezultate, uspehe i poraze. Javna i medijska raspredanja nisu vezana samo uz sportiste, već i uz domaćine, organizaciju te uticaj politike na takmičenje. Evo nekih od njih:

Foto: aquanuke

- Kritičari su već u startu ocenili londonske OI kao preskupe i da je ionako uzalud potrošen novac, ipak nedovoljan da spektaklom otvaranja nadmaši poslednje OI u Pekingu.

- Veliki broj sportista je odustao od nastupa jer su pozvani da se takmiče samo 15 dana pre početka Olimpijskih igara, što nije bilo dovoljno za neophodne pripreme.

- Džudistkinja iz Saudijske Arabije, Vođan Šarkani, od Olimpijade je odustala jer nije mogla da za vreme takmičenja nosi burku, koju joj nalaže zakon njene zemlje, a što se kosi sa pravilima nastupanja na igrama.

- Iranski sportisti zatražili su od organizatora da se u objektu gde budu nastupali, postavi zavesa kako ne bi morali da gledaju takmičare iz Izraela.

- Na svečanoj ceremoniji otvaranja u Londonu, i pored dugo najavljivanog i navodno odlično organizovanog obezbeđenja, za vreme defilea sportista, uz delegaciju Indije se prošetala nepoznata devojka, za koju se kasnije utvrdilo da je “zalutala” volonterka.

- Nekoliko stotina takmičara, među kojima su neki bili izuzetno kvalitetni, pa čak i favoriti u svojim disciplinama, diskvalifikovano je zbog korištenja nedozvoljenih sredstava, odnosno pada na doping testovima.

- I pored velikog uspeha, za američke takmičare koji ne moraju na doping kontrole, i dalje je teško poverovati u ogromnu snagu i spretnost koju pokazuju u raznim sportovima. Ipak, u nedostatku dokaza, priča i dalje ostaje u sferi “moguće”.

- Selektor hrvatske rukometne reprezentacije, Slavko Goluža nakon pobede nad srpskom reprezentacijom, izjavio je da se oseća kao posle filma “Oluja” što su mnogi shvatili kao asocijaciju na vojnu operaciju hrvatske vojske za vreme ratnih dešavanja 1995. godine.

- Pre nekoliko dana, ženski parovi u badmintonu (dva iz Južne Koreje, jedan iz Kine, te jedan iz Indonezije) diskvalifikovani su zbog nameštanja mečeva, odnosno namernih poraza kako bi lakše prošli u dalju fazu takmičenja.

Ostavi komentar »