Prijavi se preko RSS-a RSS Feed
Magazin sa uzvičnikom

16 životinja za koje sigurno niste znali

Dhole – Azijski divlji pas

Dhole je vrsta čije je porijeklo iz južne i jugoistočne Azije. Vrlo je društvena životinja, žive u velikim klanovima koji se povremeno dijele u manja radi lova. Prvenstveno lovi srednje papkare, koje izmore dugim potjerama, i onda ih ubijaju. Iako se plaše ljudi, Dhole su dovoljno hrabre da napadnu opasne životinje poput divljih svinja, biola, pa čak i tigrova.

Babirusa – jelenolika svinja

Babirusa, što znači “svinja-jelen”, pripadaju porodici svinja pronađenih u Wallacea-i, ili na indonezijskim ostrvima Sulawesi, Togian, Sula i Buru. Ako Babirusa kroz redovne aktivnosti ne samelje svoje kljove, one će vremenom rasti sve dok ne prodriju kroz lobanju životinje.

Roza vila Armadillo

Duga je 90–115 mm, bez repa, a boja je blijede ruže koja podsjeća na rozu boju. On ima mogućnost da se potpuno zakopa u roku od nekoliko sekundi u slučaju da je uplašen. To je noćna životinja, čiji glavni hranjivi izvor predstavljaju mravi i mravlje ličinke koje se nalaze u blizini brloga. Sa svojim velikim kandžama, a i kako mu je cijelo tijelo oklopljeno, ova životinja kroz zemlju se kreće velikom brzinom, kao da pliva.

Fossa-endemska mačka

Fossa je mačka, mesožder sisavac koji je endem na Madagaskaru. Fossa je ujedno i najveći mesožder sisavac na Madagaskaru, te ga porede sa kuguarom. Sposobnosti su mu da se brzo penje i kreće po drveću, zahvaljujući fleksibilnim zglobovima.

Gerenuk – dugovrata antilopa

Gerenuk, poznata kao i Waller-ova gazela, je dugovrata antilopa koja se može naći u šipragi u istočnoj Africi. Riječ gerenuk dolazi iz Somali jezika i znači žirafin vrat.

Gola krtica-štakor

Ovo bizarno stvorenje je veoma važno za ljude. Mladunčad ovog sisavca se koriste za razna istraživanja, jer je neubičajeno da sisar ove veličine može uopšte da doživi i preko 28 godina starosti. Pored toga ovo je jedini sisavac koji je otporan na rak. Ovaj sisavac ostaje mlad, zdrav i plodan tokom cijelog svog životnog vijeka. Istraživanjem ovog stvorenja proučava se i proces starenja.

Irrawaddy delfin

Irrawaddy delfin je vrsta morskih delfina pronađena u blizini obale i na ušćima rijeka i u dijelovima Benglaskog zaliva i jugoistočne Azije. Genetski, ova vrsta delfina je u bliskoj vezi sa kitom ubicom.

Markohor- velika divlja koza

Nalazi se u sjeveroistočnom Avganistanu i Pakistanu. Markhor je nacionalna životinja Pakistana. Klasifikovana je kao ugrožena jer postoji manje od 2500 jedinki.

Rak Jeti

Ova kraba živi na velikim morskim dubinama, hidrotermalnim otvorima i hladnim izlivima. Naziv po mitskom biću Jetiju dobila je zbog svojih krznenih kliješta koje su bijele boje.

Majmun prćastog nosa

Naseljavaju planinske šume, a u zimskome periodu kreću se u dobro skrivenim regionima. Oni provode večinu svoga života po drveću i žive u zajednici od preko 600 članova.

Grivasti vuk

Grivasti vuk je jedinka sa staništem u južnoj Americi. Podsjeća na lisicu sa crvenim krznom. Ovaj sisar se nalazi u otvorenim i poluotvorenim pašnjacima.

Južni ravni kit delfin

Južni ravni kit delfin je tanka i mala vrsta sisara koja se nalazi u hladnim vodama južne hemisfere. Oni su brzi i aktivni plivači. Nemaju vidljive zube niti leđno peraje. Prilikom svog gracioznog plivanja često iskaču iz vode i po nekoliko metara u visinu.

Južni crveni Muntjac

Pronađeni su u južnoj Aziji. Pored trave, hrane se i semenjem, jajima, pticama pa čak i sitnijim životinjama. U slučaju da spaze grabljivca, oglašavaju se zvukom koji podsjeća na lavež psa. Mužjaci su veoma teritorijalni, i uprskos svojoj veličini, u stanju su da budu veoma žestoki i da se odbrane čak i od pasa.

Rakun pas

Rakun pas, ili Tanuki, je autohtona vrsta u istočnoj Aziji. Dobio je ime po svojoj sličnosti sa rakuinom, sa kojim nije usko povezan. Izuzetno su dobri penjali i veoma lesto se penju po drveću.

Patagonijski Maru

Patagonijski Maru je veliki glodavac koji se može naći u Argentini. Svojim izgledom podsjeća na zeca. Biljojed je, a njegovi zadnji udovi su jači i mišićaviji od prednjih. Ima karakteristične duge uši i duge noge.

Zebra Duiker

Zebra Duiker je mala antilopa koja se može vidjeti u Obali slonovače i drugim dijelovima Afrike. Oni su zlatno ili crveno-smeđeg boje krzna sa specifičnim prugama (otuda i naziv). One žive u nizinskim prašumama i uglavnom jedu voće i povrće.

Izvor: Reddit

Ostavi komentar »