Prijavi se preko RSS-a RSS Feed
Magazin sa uzvičnikom

5 najbesramnijih kineskih plagijata u auto industriji

Kineska auto industrija je poznata po plagijatima. U ovom članku biće predstavljeni najnoviji plagijati Kineske auto industrije, koji su predstavljeni na ovogodišnjem auto ajmu  u Šangaju.

Ruku na srce, kineski proizvođači automobila su mnogo bolji od njihovih auto dizajnera. U 2006. godini, svake sedmice moglo se čuti kako BMW ili Fiat podnose tužbu da je njihov dizajn ukraden od strane Kineskih proizvođača.

Danas je auto industrija Kine preplavljena zajedničkim partnerskim ulaganjem, gdje su zapadne kompanije dozvolile kineskim kompanijama da uz licencu koriste njihove stare dizajne ali uz obavezne modifikacije.

Ovaj ljubičasti kabriolet dolazi nam iz kompanije Tongji Auto, a napravljen je na platformi automobila Chrysler 200.

Drugi primjer fantastične nove škole Kineske auto industrije dolazi nam iz Shenbao D-serije. Pod ovom karoserijom nalazi se stari Saab 9-5, ali sa potpuno novim izgledom. Ne izgleda tako loše auto, zar ne?

Zajedničko ulaganje stvorilo je konfuzije kod E-serije kompanije Beijing Auto. Mercedes i  Beijing Auto dogovorom su formirali Beijing Benz. U pitanju je E-klasa, ali ne ona kao kod Mercedesa. Ovaj model podsjeća na Mercedes 2005-2011 B-klasu, a platforma mu je sa Mercedes Smart ForFour modela.

Ovaj Hawtai B35 podsjeća na Porsche Cayenne i Hyundai. Zajednička saradnja sa Hyundai-om, omogućila je ovoj kompaniji da svoj SUV segment bazira na Hyundai-ovom modelu Santa Fe, što je za njih bio pun pogodak. Porsche karoserija je ipak samo plagijat. Neki od komentara na ovo vozilo širom web-a su posebno humoristični, kao npr: “Upravo sam malo povratio u usta”.

Lifan 630 je baziran podkradanjem prednjeg dijela od Nissan-a Sentra ili novog Lexus-a. Recimo, da ako bi ova dva automobila pomješali, dobili bi nešto kao što je Lifan 630. Ipak, veoma zanimljiv plagijat.

Ostavi komentar »