Prijavi se preko RSS-a RSS Feed
Magazin sa uzvičnikom

Jedna od 15 djevojaka koje su testirale hranu za Hitlera ispričala svoju priču

Nakon više od pola vijeka, jedna od 15 djevojaka koje su bile zadužene da testiraju hranu za ozloglašenog nacističkog vođu, otkrila je detalje svog nimalo zanimljivog zaduženja.

Danas devedesetpetogodišnjakinja, Margot Woelk, tajnu svoje uloge u ratu je krila čak i od svog supruga. Imala je oko 20 godina, kada je njen suprug mobilisan u njemačku vojsku, a ona se zajedno sa porodicom preselila oko 700 km istočno od Berlina, u Rastenburg. Nedugo zatim, ,uvučena, je u vojnu službu, i našla se, zajedno sa još 14 djevojaka u ,centru zbivanja, – Hitlerovom taboru. Njihov zadatak je bio da probaju svu hranu koja je posluživana Hitleru.

“On je bio vegetarijanac. Nikada nije jeo meso dok sam ja bila tamo. Bio je toliko paranoičan, bojao se da će ga Britanci otrovati.” – rekla je Woelk.  U svoj nestašici, ratnim zbivanjima gdje je na stotine hiljada Njemaca bilo gladno i žedno, Hitleru su služene samo delicije. Ipak, samo je on u njima uživao.

“”Hrana je bila ukusna, samo najbolje povrće, šparoge, paprike, sve što možete zamisliti. I uvijek kao prilog riža ili tjestenine,” prisjeća se ona. “Ali taj konstantan strah – priče o trovanju, oprez, napetost, od svega toga niko nije mogao uživati ​​u hrani. Svaki dan smo se bojale da će to biti naš zadnji obrok.”

Tek sada, pred kraj svog života, ova žena je skupila hrabrost, spremna da se suoči sa svojim iskustvima, koja su bila zakopana negdje duboko, najviše zbog zbog stida i straha od progona nacista od strane vlasti. Bojala se da će je neko dovesti u vezu sa svim prljavim radnjama, ubistvima i podvalama nacista, a ona tvrdi da zapravo nikada nije ni bila član partije.

Woelk je  prvo otkrila svoju tajnu jednom lokalnom berlinskom novinaru. Od tada je interes za njenu životnu priču naglo porastao. Učitelji su joj se obraćali i molili je za fotografije, autograme i svjedočenja, kako bi približili istoriju svojim učenicima. Takođe, nekoliko istraživača i kustosa muzeja su je posjetili da bi saznali više detalja o njenom opasnom i neizvjesnom poslu.

Ostavi komentar »